Netwerken is saai … making friends is fun!

Laat ik het nu maar opbiechten, want vroeg of laat komt het toch aan het licht … In een grijs verleden heb ik eens in een artikeltje de woordspeling net werken gebezigd. Ziezo, dat is eruit. Tot mijn verdediging kan ik enkel aanvoeren dat het grapje nog nauwelijks eerder was gehoord. Netwerken was toen hartstikke nieuw en hot. Inmiddels weet iedere ondernemer hoe belangrijk het is te werken aan een netwerk. Zeker in deze tijd, waarin we het allemaal hard te halen hebben. ‘Oh ja, ik moet gaan netwerken’. Kijk, maar zó werkt dat dus niet!

Zo langzamerhand heb ik net zo’n hekel aan het woord netwerken als aan die oubollig woordspeling. Omdat netwerken maar al te vaak verwordt tot een verwoede poging om te scoren. Hoe meer visitekaartjes hoe beter. What’s in it for me? leidt tot het genante tafereel van de accountmanager die – op pad gestuurd door zijn directeur – al over mijn schouder naar een volgende prooi spiedt, zodra ik hem mijn visitekaartje heb overhandigd. Had ik kunnen weten na diens obligate opening Alles goed?

Netwerken werkt, als je de juiste basishouding hebt. Hoe kan ik iemand helpen? Welke meerwaarde kan ik iemand bieden? Misschien gewoon door Ellen in contact te brengen met Maarten, die iets voor haar kan betekenen. Ellen blij, Maarten blij en ik blij. Want nu zit ik niet bij één, maar bij twee mensen tussen de oren. Bovendien is het leuk om een ander te helpen.

Netwerken is niet making money, maar making friends. En dat begint met luisteren. We hebben twee oren en maar één mond. Gedraag je daar dan ook naar! Probeer oprecht en waarachtig te achterhalen wat je voor een ander kunt betekenen. Daarbij helpt het als je je goed voorbereidt. Wie op de deelnemerslijst van het seminar zou je nu echt eens willen spreken? Is de tafelschikking van het diner bekend? Wie wordt je tafeldame of –heer? Misschien staat die wel op LinkedIn of wieowie.nl.

LinkedIn is trouwens een fantastische tool als je contacten wilt onderhouden. Een digitale rolodex, waarin je gegevens heel makkelijk up to date houdt. Kan dat vergeelde visitekaartje de prullenbak in. (By the way … voeg je me even toe? http://www.linkedin.com/in/jorisvanderwaart).

Netwerken is leuk, want making friends is leuk. Iemand verder helpen is leuk. Tenminste, als er een klik is. Een bepaalde chemie, van waaruit je een relatie kunt uitbouwen. Een one night stand brengt niemand verder. Netwerken hoort het begin te zijn van een langdurige relatie en het kost tijd voor je zover bent.

Haastige spoed is zelden goed. Meer nog, haastige zaken zijn zelden leuk, belangrijke zaken hebben zelden haast. En daar draait het uiteindelijk toch om, nietwaar? Om belangrijke, leuke zaken!

En zo is het maar net (zes tips voor niks)

1. Netwerken is géén sales activiteit

2. Toon oprechte interesse; tweederde van je tijd luisteren, eenderde vertellen

3. Niet kwantiteit, maar kwaliteit telt

4. Wie goed doet, goed ontmoet; dus éérst brengen, dan halen

5. Bereid je voor; kijk op LinkedIn of wieowie.nl met wie je in contact komt of wilt komen

6. Wat snel komt is snel weer weg; neem de tijd om een relatie uit te bouwen


About this entry